Zadzwoń: 662 279 099
Produktów w koszyku: 0
Przejdź do koszyka
  • Strona główna  |  
  • O nas  |  
  • Historia Sera Parmezan  |  
  • Właściwości zdrowotne  |  
  • Często zadawane pytania  |  
  • Sklep internetowy  |  
  • Kontakt

Właściwości zdrowotne

Porcja smaku i zdrowia w zrównoważonej diecie

Parmigiano-Reggiano jest zasobem przyniesionym nam przez naturę oraz trudy ludzi, łączącym zdrowie i smak w ramach zrównoważonej diety. Organoleptyczne i odżywcze właściwości Parmigiano-Reggiano są wynikiem zapadających podczas produkcji precyzyjnych decyzji, które kształtowały się przez lata. Po ich sformalizowaniu pozostają one niezmienne przez ostatnie prawie 80 lat. Przełomowym punktem w hitorii był rok 1934, kiedy zostało założone konsorcjum dla ochrony Parmigiano-Reggian, a wytyczne produkcyjne, o decydującym znaczeniu dla statusu PDO (chroniona nazwa pochodzenia), ustanowione. Jego charakterystycznymi elementami są: (i) wykorzystanie surowego mleka, które jest dostarczane do mleczarni bezpośrednio po każdym udoju; (ii) brak dodatków - wykorzystanie tylko naturalnych czynników fermentacji oraz (iii) dojrzewanie przez okres minimum 12 miesięcy. Postrzeganie Parmigiano-Reggiano nie tylko jako naturalnego produktu, ale jako zdrowego i odżywczego, jest również wynikiem wieloletniej tradycji produkcyjnej i jej związków z obszarem pochodzenia. W rezultacie Parmigiano-Reggiano jest dokonałym serem, jednym z najwybitniejszych symboli włoskiej żywności.
Parmigiano-Reggiano jest niezwykle bogaty w wolne, łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, aminokwasy. Są one produktem transformacji białka mleka, kazeiny, podczas długiego okresu dojrzewania sera. W tej fazie, z powodu rozpadu białek, powstają inne drobne związki, jak na przykład peptydy, które nadają serowi właśności organoleptycznych i ułatwiają jego trawienie.
Parmigiano-Reggiano jest serem półtłustym, uzyskanym przez tylko częściowe odtłuszczanie mleka. Pozostały i obecny w serze tłuszczowy składnik jest równie cenny i dostarcza energii do natychmiastowego użytku.
Parmigiano-Reggiano jest bardzo bogaty w wapń oraz jest ważnym źródłem fosforu. 50 g sera pokrywa 50% zalecanego dziennego spożycia przez osoby dorosłe. Tymi zaletami sera cieszyć się mogą także osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ nie występuje ona w Parmigiano-Reggiano.


Dobry dla Ciebie w każdym wieku

Biochemicy i dietetycy zgadzają się, że Parmigiano-Reggiano posiada uprzywilejowaną pozycję wśród produktów naturalnych. Jest on zalecany nie tylko do zastosowań kulinarnych (jako zwykły ser stołowy; składnik potraw wykwintnych i zdrowych; jako dressing czy deser), ale także jako ważny komponent diet przypisywanych podczas chorób i/lub starości. Pediatrzy, na przykład, doradzają matkom i pielęgniarkom wzbogacanie żywności dla dzieci w Parmigiano-Reggiano. Wapno, fosfor, witaminy i inne mikroelementy sera zapewniają doskonałe odżywienie dla ciała podczas kolejnych lat wzrostu. Parmigiano-Reggiano powinno oczywiście być uwzględnione w każdej rozsądnej diecie dorosłych, nie tylko jako podstawowy składnik kuchni włoskiej, ale, zastosowany w nowy, oryginalny sposób, jako dodatek do gruszki, jabłka, brzoskwiń, fig, winogron, itp. Jest to idealne jedzenie, bo bogate w elementy niezbędne do życia, zapewniające doskonałą kondycję ciała i dobre samopoczucie. W konsekwencji, trenerzy lekkoatletyki i dietetycy sportowi odkryli i docenili szczególną rolę Parmigiano-Reggiano w diecie sportowców oraz osób uprawiających sport amatorsko. Parmigiano-Reggiano jest odżywczy, łatwo przyswajalny i nie sprzyja tyciu.


Długie dojrzewanie nadaje mu smak i sprawia go łatwostrawnym

Można powiedzieć, że dojrzewanie jest fundamentem aromatu i konsystencji sera Parmigiano-Reggiano. Zgodnie z przepisami produkcyjnymi, ser ten można nazwać "Parmigiano-Reggiano" tylko wtedy, gdy ma 12 miesięcy, ale jeśli pozostawiony zostanie na kolejny rok dojrzewania, zmieni się on radykalnie. Mistrzowie sera i inspektorzy twierdzą, że ser musi przeleżeć "dwa lata"(pory roku), tzn. musi poddać się enzymatycznym transformacjom, determinującym zmiany ciasta Parmigiano-Reggiano, które są intensywniejsze w okresie letnim z powodu upałów. Zmiany te spowodowane są przez enzymy uwalniane przez bakterie mlekowe i polegają głównie na rozerwaniu łańcucha białka obecnego w serze (kazeiny) i podzielenie go na wiele małych kawałków. Prowadzi to do częściowego uwolnienia podstawowych "cegiełek" łańcucha białkowego, czyli aminokwasów. Innymi słowy aktywność enzymatyczna prowadzi do rozpoczęcia etapu trawienia białek znajdujących się z serze, co sprawia, że Parmigiano-Reggiano w porównaniu z innymi serami jest łatwiej i szybciej trawiony w układzie pokarmowym. Tłuszcz przechodzi podobne modyfikacje stając się tym samym łatwiej przyswajany przez organizm. Obecność takiego " bogactwa i różnorodności molekularnej" określa bogactwo smaku i aromatu, które sprawiają, że Parmigiano-Reggiano jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Ta złożoność osiągnięta jest w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych dodatków do skorygowania lub zmiany surowca, mleka zawierającego bakterie mlekowe, które same prowadzą do takiego efektu. To naturalne dojrzewanie Parmigiano-Reggiano jest procesem biologicznym, który prowadzi ser do jego doskonałości pod względem zarówno cech organoleptycznych jak i typowego smaku w okresie od 24 do 36 miesięcy. Oznacza to również, że szczyt jakości dla serów produkowanych w różnych mleczarniach będzie się od siebie różnić (nigdy nie powinniśmy zapominać, że Parmigiano-Reggiano jest produktem rzemieślniczym). Następnie, gdy proces rozpadu białek jest przedłużony, faktura sera staje się niemal kredowa i rozpuszczalna, a wydłużone dojrzewanie składników tłuszczowych może nadać serowi pikantnego smaku i prawie pozbyć go aromatu.



100 g sera Parmigiano-Reggiano zawiera:

Woda

30,8 g

Białko całkowite

33,0 g

Tłuszcz

28,4 g

Kalorii

392 kcal

Chlorek sodu

1,39 g

Wapń

1160 mg

Fosfor

680 mg

Sód

650 mg

Potas

100 mg

Magnez

43 mg

Cynk

4 mg

Witamina A

270 mcg

Tiamina

34 mcg

Witamina B2

370 mcg

Witamina B6

110 mcg

Witamina B12

4,2 mcg

Witamina PP

55 mcg

Kwas pantotenowy

320 mcg

Cholina

40 mg

Biotyna

23 mc

  • Dostawa i płatność
  • Aktualne promocje
  • Regulamin sklepu

Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.

  • Dostawa i płatność
  • Aktualne promocje
  • Regulamin sklepu
Created by 2014.