Tarty z pieczonymi orzeszkami koktajlowymi i orzeszkami pinii oraz Parmigiano Reggiano
Te tarty są tak łatwe do przygotowania, gdyż używa się do nich gotowego ciasta francuskiego. Najlepiej jeść je, gdy są jeszcze ciepłe — kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Dla 6 osób
1 arkusz 375 g gotowego ciasta
francuskiego — rozmrożonego, jeśli było
wcześniej zamrożone
2 łyżeczki czerwonego lub zielonego sosu pesto
75 g parmezanu drobno startego
9 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Roztrzepane jajko lub mleko do glazurowania
2 łyżeczki orzeszków pinii
Starty parmezan do przybrania
Wstępnie nagrzać piekarnik do 200°C (piekarnik z termoobiegiem
do 180°C, a gazowy do 6 poziomu). Lekko natłuścić dużą blachę do
pieczenia. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na sześć
równych prostokątów. Ostrym nożem zaznaczyć granicę na każdym
prostokącie ciasta, około 2 cm od brzegów, uważając, aby nie przeciąć
ciasta na wylot. Ułożyć ciasto na blasze do pieczenia. Posmarować
wnętrze każdego kawałka ciasta niewielką ilością sosu pesto i posypać
serem. Poukładać pomidorki na tartach, następnie doprawić solą i
pieprzem do smaku.- Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem
lub mlekiem i piec przez około 15 minut. Posypać tarty orzeszkami
pinii i piec dalsze cztery do pięciu minut, aż ciasto urośnie i stanie
się chrupiące. Studzić przez kilka minut i podawać przybrane startym
Parmigiano Reggiano.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania