Tarty z pieczonymi orzeszkami koktajlowymi i orzeszkami pinii oraz Parmigiano Reggiano
Te tarty są tak łatwe do przygotowania, gdyż używa się do nich gotowego ciasta francuskiego. Najlepiej jeść je, gdy są jeszcze ciepłe — kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Dla 6 osób
        1 arkusz 375 g gotowego ciasta
        francuskiego — rozmrożonego, jeśli było
        wcześniej zamrożone
        2 łyżeczki czerwonego lub zielonego sosu pesto
        75 g parmezanu drobno startego
        9 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
        Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
        Roztrzepane jajko lub mleko do glazurowania
        2 łyżeczki orzeszków pinii
        Starty parmezan do przybrania
        Wstępnie nagrzać piekarnik do 200°C (piekarnik z termoobiegiem
        do 180°C, a gazowy do 6 poziomu). Lekko natłuścić dużą blachę do
        pieczenia. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na sześć
        równych prostokątów. Ostrym nożem zaznaczyć granicę na każdym
        prostokącie ciasta, około 2 cm od brzegów, uważając, aby nie przeciąć
        ciasta na wylot. Ułożyć ciasto na blasze do pieczenia. Posmarować
        wnętrze każdego kawałka ciasta niewielką ilością sosu pesto i posypać
        serem. Poukładać pomidorki na tartach, następnie doprawić solą i
        pieprzem do smaku.- Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem
        lub mlekiem i piec przez około 15 minut. Posypać tarty orzeszkami
        pinii i piec dalsze cztery do pięciu minut, aż ciasto urośnie i stanie
        się chrupiące. Studzić przez kilka minut i podawać przybrane startym
        Parmigiano Reggiano.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
        
        Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania