Zupa z dyni z Parmigiano Reggiano
1 kg obranej i pokrojonej na dowolnej wielkości kawałki dynię
* około 2 litrów rosołu, bulionu lub ostatecznie kostki rosołowej
* 5 czubatych łyżek tartego ostrego sera
* 5 czubatych łyżek sera typu Gruyere lub ewentualnie inny ostry żółty
* 2 cebule średniej wielkości
* 5 łyżeczek Parmigiano Regiiano 16 miesięcy
* sól
* pieprz czarny mielony lub inny kolorowy
* czubata łyżka masła
Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Do rosołu wkładamy obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, troszkę soli i pieprzu. Całość gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Następnie miksujemy zupę, aż do momentu, kiedy będzie jedwabna. Wyłączamy gaz, wsypujemy 5 czubatych łyżek drobniutko startego ostrego sera Parmigiano Reggiano najlepiej 16 miesięcznego i mieszamy. Dopiero wtedy dodajemy odpowiednią ilość soli do smaku. Bezpośrednio po nalaniu na talerze wkładamy na środek łyżkę tartego sera żółtego, najlepiej Gruyere lub dojrzewającą Goudę. Zupę podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze ciepłą.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania