RISOTTO Z Parmigiano Reggiano,
        DYNIĄ I BOROWIKAMI
To cudownie kremowe risotto sprawia, że
        proste, klasyczne włoskie składniki tworzą
        wspaniałe danie. Dla 4 osób
        225 g Parmigiano Reggiano 16 miesięcy oraz dodatkowo do
        posypania100g Parmigiano Reggiano 26 miesięcy
        40 g suszonych borowików
        3 łyżki stołowe bulionu warzywnego
        w proszku lub 1 kostka bulionowa
        4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
        300 g ryżu arborio lub carnaroli (ryż do risotto)
        1 pęczek cebuli dymki, drobno posiekanej
        300 g dyni lub dyni piżmowej, obranej,
        pozbawionej nasion i pokrojonej na małe kawałki
        150 ml wytrawnego białego włoskiego wina
        Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
        Drobno zetrzeć parmezan i odstawić na bok. Suszone grzyby włożyć do
        naczynia żaroodpornego. Rozpuścić proszek lub kostkę bulionową
        w 850 ml wrzątku, a następnie wlać bulion do grzybów i pozostawić
        na około 30 minut, aby zmiękły. Gdy będą gotowe, rozgrzać oliwę w
        naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu lub w rondlu. Dodać ryż
        i podsmażyć go w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu przez około
        dwie minuty, aż stanie się szklisty, ale nie zrumieni się. Dodać cebulę
        dymkę i dynię lub dynię piżmową, gotować na małym ogniu często
        mieszając przez kolejne dwie do trzech minut. Dolać wina i gotować
        przez chwilę, następnie dodać namoczone grzyby i dwie chochelki
        bulionu. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, dodając jeszcze
        bulionu, jeśli trzeba, aż ryż stanie się miękki i kremowy. Wymieszać z Parmigiano Reggiano i doprawić do smaku. Zetrzeć świeży Parmigiano Reggiano i posypać każdą porcję.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
        
        Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania