RISOTTO Z Parmigiano Reggiano,
DYNIĄ I BOROWIKAMI
To cudownie kremowe risotto sprawia, że
proste, klasyczne włoskie składniki tworzą
wspaniałe danie. Dla 4 osób
225 g Parmigiano Reggiano 16 miesięcy oraz dodatkowo do
posypania100g Parmigiano Reggiano 26 miesięcy
40 g suszonych borowików
3 łyżki stołowe bulionu warzywnego
w proszku lub 1 kostka bulionowa
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
300 g ryżu arborio lub carnaroli (ryż do risotto)
1 pęczek cebuli dymki, drobno posiekanej
300 g dyni lub dyni piżmowej, obranej,
pozbawionej nasion i pokrojonej na małe kawałki
150 ml wytrawnego białego włoskiego wina
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Drobno zetrzeć parmezan i odstawić na bok. Suszone grzyby włożyć do
naczynia żaroodpornego. Rozpuścić proszek lub kostkę bulionową
w 850 ml wrzątku, a następnie wlać bulion do grzybów i pozostawić
na około 30 minut, aby zmiękły. Gdy będą gotowe, rozgrzać oliwę w
naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu lub w rondlu. Dodać ryż
i podsmażyć go w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu przez około
dwie minuty, aż stanie się szklisty, ale nie zrumieni się. Dodać cebulę
dymkę i dynię lub dynię piżmową, gotować na małym ogniu często
mieszając przez kolejne dwie do trzech minut. Dolać wina i gotować
przez chwilę, następnie dodać namoczone grzyby i dwie chochelki
bulionu. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, dodając jeszcze
bulionu, jeśli trzeba, aż ryż stanie się miękki i kremowy. Wymieszać z Parmigiano Reggiano i doprawić do smaku. Zetrzeć świeży Parmigiano Reggiano i posypać każdą porcję.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania