HALIBUT I KREWETKI Z
TYMIANKIEM CYTRYNOWYM
I KREMOWYM SOSEM Z
Parmigiano Reggiano
To wyjątkowe danie rybne uświetni każdy obiad —
i jest tak proste do przygotowania.
Dla 4 osób
75 g Parmigiano Reggiano 26 miesięcy
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 fi lety z halibuta, każdy po 150-175 g
100 g usmażonych i obranych krewetek — rozmrożonych, jeśli
wcześniej były zamrożone
6 małych gałązek tymianku cytrynowego
150 ml śmietany kremówki
6 łyżek stołowych wytrawnego białego wina
Sól i mielony biały pieprz
Drobno zetrzeć parmezan i odstawić na bok. Rozgrzać oliwę na
patelni i położyć na niej fi lety z halibuta. Smażyć na średnim ogniu
przez pięć do sześciu minut, jednokrotnie obracając. Dodać krewetki i
dwie gałązki tymianku cytrynowego oraz smażyć kolejne dwie minuty.
Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu do smaku. W międzyczasie
przygotować sos. Wlać śmietanę do rondla i delikatnie podgrzać,
ubijając małą trzepaczką. Dodać białe wino, następnie starty
Parmigiano Regiano i mieszać, aż się rozpuści i sos stanie się gładki. Podawać
rybę z krewetkami, polaną sosem i przybraną pozostałymi gałązkami
tymianku.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania