KURZE PIERSI Z SOSEM
PESTO I Parmigiano Reggiano
Aby podać fantastyczne danie główne, łatwe
do wykonania i niedrogie, wypróbuj ten pyszny
przepis na kurczaka. Dla 4 osób
75 g Parmigiano Reggiano 16 miesięcy
4 kurze piersi, bez skóry i kości
4 łyżki stołowe sosu pesto
12 listków świeżej bazylii
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
500 g młodej marchewki, przepołowionej
2 papryczki, bez nasion, pokrojone na kawałki
1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie
piórka
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Zetrzeć Parmigiano Reggiano i odstawić na bok. Wstępnie nagrzać piekarnik do
190°C (piekarnik z termoobiegiem do 170°C, a gazowy do 5 poziomu).
Ostrym nożem wyciąć w każdej kurzej piersi kieszonkę i rozchylić ją.
Włożyć łyżeczkę sosu pesto do każdej kieszonki i podzielić pomiędzy
nie parmezan. Dodać listki bazylii, następnie zamknąć kieszonki i
spiąć je wykałaczkami. Nalać dwie łyżki stołowe oliwy na rozgrzaną
patelnię i dodać wszystkie warzywa, mieszając je, aby pokryły się
oliwą. Doprawić niewielką ilością soli i czarnego pieprzu do smaku.
Ułożyć na warzywach kurze piersi. Rozprowadzić na nich pozostałą
oliwę i włożyć do piekarnika. Piec przez 25-30 minut, aż piersi się
upieką, a warzywa zmiękną. Podawać od razu po wyjęciu
z piekarnika.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania