Mezze z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella
Składniki dla 4 osób:
• 400 g makaronu Mezze Penne Tricolore Barilla
• 6 łyżek oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 100 g rukoli
• ½ pęczka szczypiorku
• 250 g (2 kule) świeżego sera mozarella
• 200 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
• 50 g startego sera Parmigiano Reggiano 26 miesięcy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy makaron o minutę krócej niż wymagany czas gotowania. Odsączamy go, mieszamy z 1 łyżką oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na małej patelni podsmażamy czosnek na 2 łyżkach oliwy, aż do uzyskania lekko żółtego koloru, zestawiamy patelnię ze źródła ciepła i pozostawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce łączymy połówki pomidorków koktajlowych, posiekany szczypiorek, kawałki sera mozarella i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem.Łączymy całość z pozostałą oliwą, przestudzonym i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Posypujemy Parmigiano Reggiano i delikatnie mieszamy wszystko z ostygniętym makaronem. Podajemy po 30 minutach.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania