Pizza Quattro Formaggi /4 sery/
Składniki na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm
dodatki
65 g Mozzarelli
45 g Gorgonzoli
45 g Ricotty
25 g Parmigiano Reggiano 26/28 miesięcy
ciasto i sos
z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzymożesz przyrządzić zmieniając dodatki.
Wykonanie
• z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem.
• mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, gorgonzolę pokroić w niewielką kostkę, a parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach
• spody posmarować sosem pomidorowym i nałożyć kleksy ricotty, następnie rozłożyć plasterki mozzarelli oraz posypać gorgonzolą i Parmigiano Reggiano
• piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
• pokroić i podawać natychmiast. Do pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania