Zadzwoń: 662 279 099
Produktów w koszyku: 0
Przejdź do koszyka
  • Strona główna  |  
  • O nas  |  
  • Historia Sera Parmezan  |  
  • Właściwości zdrowotne  |  
  • Często zadawane pytania  |  
  • Sklep internetowy  |  
  • Kontakt

Przepisy z parmezanem

Pizza Prosciutto Crudo

ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
30 g szynki prosciutto crudo
5 pomidorków koktajlowych
5 czarnych oliwek
30g świeżo startego Parmigiano Reggiano 26 m-cy.
ok. 10 listków świeżej bazylii
ciasto i sos
z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos

Wykonanie
• z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
• mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, szynkę porwać na kawałki, a pomidorki i oliwki przekroić na pół
• spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Jeśli mamy grubsze plasterki prosciutto to rozłożyć je na pizzy przed pieczeniem. Jeśli mamy cieńsze plasterki można je dodać po upieczeniu. Rozłożyć połówki pomidorków (skórką do dołu) i oliwek
• piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
• jeśli nie dodaliśmy wcześniej prosciutto, to dodać ją teraz. Następnie posypać pizzę świeżo startym Parmigiano Reggiano najlepiej dojrzewającym 26 miesięcy i rozrzucić listki bazylii
• pokroić i podawać natychmiast. Do pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin

  • Dostawa i płatność
  • Aktualne promocje
  • Regulamin sklepu

Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.

Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania

  • Przepisy z parmezanem
  • Sklep internetowy
  • O nas
  • Kontakt ze sklepem