Pizza Prosciutto Crudo
ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
30 g szynki prosciutto crudo
5 pomidorków koktajlowych
5 czarnych oliwek
30g świeżo startego Parmigiano Reggiano 26 m-cy.
ok. 10 listków świeżej bazylii
ciasto i sos
z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
Wykonanie
• z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
• mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, szynkę porwać na kawałki, a pomidorki i oliwki przekroić na pół
• spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Jeśli mamy grubsze plasterki prosciutto to rozłożyć je na pizzy przed pieczeniem. Jeśli mamy cieńsze plasterki można je dodać po upieczeniu. Rozłożyć połówki pomidorków (skórką do dołu) i oliwek
• piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
• jeśli nie dodaliśmy wcześniej prosciutto, to dodać ją teraz. Następnie posypać pizzę świeżo startym Parmigiano Reggiano najlepiej dojrzewającym 26 miesięcy i rozrzucić listki bazylii
• pokroić i podawać natychmiast. Do pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania