Carpaccio wołowe z Parmigiano-Reggiano
Składniki
• - 250 g delikatnego fileta wołowego
• - sól i pieprz
Składniki pesto
• - 50 g bazylii
• - ½ ząbka czosnku
• - 50 g Parmigiano-Reggiano /26/28 miesięcy/startego w paski
• - Ocet Balsamico Tradizionale z Modeny
• - 30 g orzeszków piniowych
• - 10 g orzechów włoskich
• - 10 cl oliwy z oliwek
• - sól i pieprz
•
Przygotowanie
Posolić i popieprzyć filet wołowy, a następnie przykryć go folią spożywczą, zwinąć w rulon i odstawić do zamrażalnika.
Następnie bez rozmrażania pociąć mięso w drobne płatki posługując się maszynką do krojenia.
Przygotować pesto w następujący sposób: wrzucić składniki pesto do blendera i zmielić je. Otrzymanym w ten sposób pestowym sosem posmarować kawałki wołowego carpaccio.
Na środku talerza ułożyć różne rodzaje sałat (np. roszponkę, rukolę, młody szpinak, itd.) i polać je pozostałym pesto.
Zetrzeć trochę pasków Parmigiano-Reggiano i wyłożyć na mięso i sałatę.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania