Koszyczek z Parmigiano Reggiano z cykorią
Sałatka to propozycja dla miłośników włoskich serów: Parmezanu i Gorgonzoli. Można też pominąć zdecydowany w smaku ser Gorgonzola, aby rozkoszować się czystym smakiem sera Parmezan, w towarzystwie chrupiącej cykorii i boczku.
        
        Koszyczek:
        10 g mąki kukurydzianej
        40 g startego Parmezanu
        
        Mieszam starty ser z mąką. Wykładam na dno foremki o średnicy około 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 4-5 minuty. Wyjmuję z piekarnika i przekładam na odwróconą miseczkę. Czekam do zastygnięcia, uzyskując kształt koszyczka.
        
        
        
        
        
        Sałatka:
        1 cykoria, oczyszczona, z usuniętym gorzkim głąbem
        2 plasterki smażonego, chudego boczku
        4 kosteczki sera gorgonzola
        2 suszone pomidory w oliwie
        świeżo zmielony czarny pieprz
        mak do dekoracji
        Sos vinegret: zmieszane: 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 6 łyżeczek oliwy z oliwek, sól morska.
        W koszyczku układam cykorię, boczek, gorgonzolę i suszone pomidory. Posypuję pieprzem i makiem. Przed samym podaniem sałatkę polewam sosem vinegret.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
        
        Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania