Koszyczek z Parmigiano Reggiano z cykorią
Sałatka to propozycja dla miłośników włoskich serów: Parmezanu i Gorgonzoli. Można też pominąć zdecydowany w smaku ser Gorgonzola, aby rozkoszować się czystym smakiem sera Parmezan, w towarzystwie chrupiącej cykorii i boczku.
Koszyczek:
10 g mąki kukurydzianej
40 g startego Parmezanu
Mieszam starty ser z mąką. Wykładam na dno foremki o średnicy około 20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 4-5 minuty. Wyjmuję z piekarnika i przekładam na odwróconą miseczkę. Czekam do zastygnięcia, uzyskując kształt koszyczka.
Sałatka:
1 cykoria, oczyszczona, z usuniętym gorzkim głąbem
2 plasterki smażonego, chudego boczku
4 kosteczki sera gorgonzola
2 suszone pomidory w oliwie
świeżo zmielony czarny pieprz
mak do dekoracji
Sos vinegret: zmieszane: 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 6 łyżeczek oliwy z oliwek, sól morska.
W koszyczku układam cykorię, boczek, gorgonzolę i suszone pomidory. Posypuję pieprzem i makiem. Przed samym podaniem sałatkę polewam sosem vinegret.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania