SAŁATKA Z SUROWEJ WOŁOWINY Z
RZEŻUCHĄ, CYKORIĄ, GRUSZKAMI I
Parmigiano Reggiano
Delektuj się fantastycznym smakiem tej
znakomitej sałatki. Dla 4 osób
4 jędrne gruszki, obrane
600 ml czerwonego wina
25 g cukru pudru
1 pęczek rzeżuchy
Garść młodego szpinaku
1 główka cykorii podzielona na
pojedyncze liście
450 g rumsztyku
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
175 g Parmigiano Reggiano 26 miesięcy
2 łyżeczki octu balsamicznego
Świeżo zmielony czarny pieprz
Włożyć całe gruszki do rondla z winem i cukrem. Podgrzać i dusić na
małym ogniu bez przykrywki, obracając gruszki od czasu do czasu, aż
staną się miękkie. Delikatnie wyjąć gruszki z rondla i pozostawić do
ostygnięcia. Rozdzielić rzeżuchę, szpinak i cykorię na cztery talerze
lub miseczki. Rozgrzać patelnię grillową lub naczynie do smażenia
w głębokim tłuszczu. Posmarować rumsztyk łyżką stołową oliwy,
następnie grillować lub smażyć na dużym ogniu przez dwie do trzech
minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, przykryć folią i pozostawić na
około pięć minut do ostygnięcia. Pokroić gruszki na ćwiartki i usunąć
gniazda nasienne. Ułożyć po jednej gruszce na każdej sałatce. Pokroić
wołowinę ostrym nożem i rozdzielić ją na poszczególne porcje. Dodać
starty Parmigiano Reggiano i spryskać pozostałą oliwą oraz kilkoma kroplami
octu balsamicznego. Sałatkę podawać doprawioną świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania