SAŁATKA Z SUROWEJ WOŁOWINY Z
        RZEŻUCHĄ, CYKORIĄ, GRUSZKAMI I
        Parmigiano Reggiano
Delektuj się fantastycznym smakiem tej
        znakomitej sałatki. Dla 4 osób
        4 jędrne gruszki, obrane
        600 ml czerwonego wina
        25 g cukru pudru
        1 pęczek rzeżuchy
        Garść młodego szpinaku
        1 główka cykorii podzielona na
        pojedyncze liście
        450 g rumsztyku
        4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
        175 g Parmigiano Reggiano 26 miesięcy
        2 łyżeczki octu balsamicznego
        Świeżo zmielony czarny pieprz
        Włożyć całe gruszki do rondla z winem i cukrem. Podgrzać i dusić na
        małym ogniu bez przykrywki, obracając gruszki od czasu do czasu, aż
        staną się miękkie. Delikatnie wyjąć gruszki z rondla i pozostawić do
        ostygnięcia. Rozdzielić rzeżuchę, szpinak i cykorię na cztery talerze
        lub miseczki. Rozgrzać patelnię grillową lub naczynie do smażenia
        w głębokim tłuszczu. Posmarować rumsztyk łyżką stołową oliwy,
        następnie grillować lub smażyć na dużym ogniu przez dwie do trzech
        minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, przykryć folią i pozostawić na
        około pięć minut do ostygnięcia. Pokroić gruszki na ćwiartki i usunąć
        gniazda nasienne. Ułożyć po jednej gruszce na każdej sałatce. Pokroić
        wołowinę ostrym nożem i rozdzielić ją na poszczególne porcje. Dodać
        starty Parmigiano Reggiano i spryskać pozostałą oliwą oraz kilkoma kroplami
        octu balsamicznego. Sałatkę podawać doprawioną świeżo zmielonym
        czarnym pieprzem.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
        
        Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania