Ciastka czekoladowe z Parmigiano Reggiano
Składniki
        • 250 g mąki pszennej
        • 25 g kakao (ok. 2 pełnych łyżek)
        • 90 g chłodnego masła
        • duża szczypta gałki muszkatołowej
        • duża szczypta soli
        • duża szczypta czarnego pieprzu
        • 30 g drobno tartego Parmigiano Reggiano 26 miecięcy
        • bardzo zimna woda (ok. 4-5 łyżek) – najlepiej z lodówki
        
        Sposób przygotowania:
        • Przesiej mąkę z kakao, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
        • Zimne masło dodaj do suchych składników i łyżką bądź widelcem podziel je otaczając kawałki przygotowaną mieszankę.
        • Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach dodaj świerzy tarty Parmigiano Reggiano i koniuszkami palców jeszcze bardziej rozdrobnij tłuszcz.
        • Do mieszaniny dodaj ok. dwóch łyżek wody, szybko łącząc całość.
        • Dodaj w sumie tyle wody, by składniki połączyły się ale ciasto nie było klejąc.
        • Rozpłaszcz ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
        • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
        • Na stolnicy rozwałkuj placek dość grubo (3-5 mm).
        • Wykrój ciastka szklanką bądź nożem, ponakłuwaj w kilku miejscach i piec ok. 12 minut.
        • Po upieczeniu odstaw na kratkę, ostudź.
        • Przechowyć w suchym pojemniku
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
        
        Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania