Ciastka czekoladowe z Parmigiano Reggiano
Składniki
• 250 g mąki pszennej
• 25 g kakao (ok. 2 pełnych łyżek)
• 90 g chłodnego masła
• duża szczypta gałki muszkatołowej
• duża szczypta soli
• duża szczypta czarnego pieprzu
• 30 g drobno tartego Parmigiano Reggiano 26 miecięcy
• bardzo zimna woda (ok. 4-5 łyżek) – najlepiej z lodówki
Sposób przygotowania:
• Przesiej mąkę z kakao, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
• Zimne masło dodaj do suchych składników i łyżką bądź widelcem podziel je otaczając kawałki przygotowaną mieszankę.
• Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach dodaj świerzy tarty Parmigiano Reggiano i koniuszkami palców jeszcze bardziej rozdrobnij tłuszcz.
• Do mieszaniny dodaj ok. dwóch łyżek wody, szybko łącząc całość.
• Dodaj w sumie tyle wody, by składniki połączyły się ale ciasto nie było klejąc.
• Rozpłaszcz ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
• Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
• Na stolnicy rozwałkuj placek dość grubo (3-5 mm).
• Wykrój ciastka szklanką bądź nożem, ponakłuwaj w kilku miejscach i piec ok. 12 minut.
• Po upieczeniu odstaw na kratkę, ostudź.
• Przechowyć w suchym pojemniku
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania