Zadzwoń: 662 279 099
Produktów w koszyku: 0
Przejdź do koszyka
  • Strona główna  |  
  • O nas  |  
  • Historia Sera Parmezan  |  
  • Właściwości zdrowotne  |  
  • Często zadawane pytania  |  
  • Sklep internetowy  |  
  • Kontakt

Przepisy z parmezanem

Ciastka czekoladowe z Parmigiano Reggiano

Składniki
• 250 g mąki pszennej
• 25 g kakao (ok. 2 pełnych łyżek)
• 90 g chłodnego masła
• duża szczypta gałki muszkatołowej
• duża szczypta soli
• duża szczypta czarnego pieprzu
• 30 g drobno tartego Parmigiano Reggiano 26 miecięcy
• bardzo zimna woda (ok. 4-5 łyżek) – najlepiej z lodówki

Sposób przygotowania:
• Przesiej mąkę z kakao, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
• Zimne masło dodaj do suchych składników i łyżką bądź widelcem podziel je otaczając kawałki przygotowaną mieszankę.
• Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach dodaj świerzy tarty Parmigiano Reggiano i koniuszkami palców jeszcze bardziej rozdrobnij tłuszcz.
• Do mieszaniny dodaj ok. dwóch łyżek wody, szybko łącząc całość.
• Dodaj w sumie tyle wody, by składniki połączyły się ale ciasto nie było klejąc.
• Rozpłaszcz ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
• Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
• Na stolnicy rozwałkuj placek dość grubo (3-5 mm).
• Wykrój ciastka szklanką bądź nożem, ponakłuwaj w kilku miejscach i piec ok. 12 minut.
• Po upieczeniu odstaw na kratkę, ostudź.
• Przechowyć w suchym pojemniku

  • Dostawa i płatność
  • Aktualne promocje
  • Regulamin sklepu

Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.

Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania

  • Przepisy z parmezanem
  • Sklep internetowy
  • O nas
  • Kontakt ze sklepem