Tortelloni z dynią i Parmigiano Reggiano
SKŁADNIKI
• Dynia – 1 kg
• Parmigian Reggiano 16 m-cy tarty – 1 szklanka ok 150g
• Czarny pieprz – 1 szczypta
• Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
• Mąka pszenna – 200 g
• Jajko – 2 sztuki
• Szpinak – 250 g
• Masło – 1 łyżka
• Czosnek – 1 ząbek
PRZYGOTOWANIE
1. Mąkę przesiewamy do miski, następnie wytwarzamy wgłębienie i wlewamy do niej rozkłócone jajka. Ciasto wyrabiamy nie dodając wody, około 10 minut. Powinno mić gęstą twardą konsystencję. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajemy więcej mąki. Następnie zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki
2. Dynię oczyszczamy z pestek, dzielimy na części i wstawiamy do piekarnika na 30-45 minut, aż będzie miękka. Miękkość sprawdzmy nakłuwając dynię
3. Następnie studzimy dynię, obieramy ze skórki i rozdrabniamy, dodajemy starty parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy farsz
4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i tniemy na pasy, a następnie na kwadraty, na każdym kwadracie układamy łyżeczkę farszu, smarujemy brzegi jajkiem i sklejamy formując ostateczny kształt
5. Tortelloni wkładamy do dużej ilości wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotujemy około 5 minut i wyjmujemy cedzakiem
6. Szpinak przysmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku. Całość układamy na talerzach, posypujemy odrobiną pieprzu i Parmigiano Reggiano i podajemy niezwłocznie
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania