Ciasteczka piwne z parmezanem
Składniki:
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka tartego Parmigiano Reggiano
• 1/2 szkl. jasnego, lekkiego piwa 1/3 szklanki cukru pudru
• 3/4 kostki masła
• 1 żółtko
• 2 łyżeczki listków posiekanego rozmarynu
• szczypta soli
Sos piwny:
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki jasnego, lekkiego piwa (Książęce Jasne Ryżowe)
• 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli i pieprzu
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, starty na tarce o drobnych oczkach Parmigiano Reggiano i bardzo drobno posiekany świeży rozmaryn. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy piwo, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy jednolite ciasto, które formujemy w wałek i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i formujemy na blacie wałek – o długości ok. 9-10 cm i grubości ok. 1-1,5 cm. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 25 sztuk. Ciasta nie możemy zbyt długo rozgrzewać w dłoniach, bo zacznie być lepiące – wałeczki musimy turlać dość sprawnie. Ciasteczka piwne pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut – aż będą złoto-brązowe. Po tym czasie studzimy i podajemy do piwa, którego użyliśmy do przygotowania. Świetnie pasuje do nich także błyskawiczny sos piwny. Aby go wykonać wystarczy energicznie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.
Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.
Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania