Zadzwoń: 662 279 099
Produktów w koszyku: 0
Przejdź do koszyka
  • Strona główna  |  
  • O nas  |  
  • Historia Sera Parmezan  |  
  • Właściwości zdrowotne  |  
  • Często zadawane pytania  |  
  • Sklep internetowy  |  
  • Kontakt

Przepisy z parmezanem

Ciasteczka piwne z parmezanem

Składniki:
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka tartego Parmigiano Reggiano
• 1/2 szkl. jasnego, lekkiego piwa 1/3 szklanki cukru pudru
• 3/4 kostki masła
• 1 żółtko
• 2 łyżeczki listków posiekanego rozmarynu
• szczypta soli
Sos piwny:
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki jasnego, lekkiego piwa (Książęce Jasne Ryżowe)
• 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli i pieprzu


Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, starty na tarce o drobnych oczkach Parmigiano Reggiano i bardzo drobno posiekany świeży rozmaryn. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy piwo, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy jednolite ciasto, które formujemy w wałek i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i formujemy na blacie wałek – o długości ok. 9-10 cm i grubości ok. 1-1,5 cm. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 25 sztuk. Ciasta nie możemy zbyt długo rozgrzewać w dłoniach, bo zacznie być lepiące – wałeczki musimy turlać dość sprawnie. Ciasteczka piwne pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut – aż będą złoto-brązowe. Po tym czasie studzimy i podajemy do piwa, którego użyliśmy do przygotowania. Świetnie pasuje do nich także błyskawiczny sos piwny. Aby go wykonać wystarczy energicznie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.

  • Dostawa i płatność
  • Aktualne promocje
  • Regulamin sklepu

Jesteśmy do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 20:00.

Hurtownia parmezanu | Importer parmezanu | Często zadawane pytania

  • Przepisy z parmezanem
  • Sklep internetowy
  • O nas
  • Kontakt ze sklepem